Boutique hotel hippocampus

icon u Starom gradu u Kotoru

O Kotoru

Još u antičkom periodu na mjestu današnjeg Kotora nalazio se grad Akruvium. Brojni narodi borili su se za ovaj biser u Bokokotorskom zalivu, a najviše su se zadržali Mlečani, par vjekova, da bi nakon njih Kotor bio u sastavu Austrougarske monarhije.
Stari grad Kotor je kulturno dobro od nacionalnog značaja, a od 1979. godine, kao dio Prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora nalazi se na UNESCO Listi svjetske baštine.

Stari grad obuhvata površinu od 164ha i prava je riznica kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore. Brojni ratovi i prirodne katastrofe poput zemljotresa uticale su na izgled grada, ali uprkos svemu, on je nastavljao da živi, lijep i otmen, kakav je oduvijek bio. Opasan je bedemima dugim 4,5km. Katedrala Svetog Tripuna sagrađena 1166. godine na ostacima crkve iz 809. zaštitni je znak Starog grada i pripada najvrijednijim sakralnim objektima u Crnoj Gori. Grad je prepoznatljiv po brojnim crkvama, uskim ulicama, trgovima i palatama.

Grad je udaljen 8km od Aerodroma Tivat i 15km od trajekta Lepetane-Kamenari koji vodi do Herceg Novog. Prekrasni Perast nalazi se na 12km udaljenosti, a do mozaika iz rimskog perioda u Risnu s kraja II i početka III vijeka potrebno je preći 17km. Osim u lijepim plažama i dobrom noćnom provodu, sigurni smo da ćete uživati u obilasku prirodne i kulturne baštine Kotora i njegove okoline.